søndag den 3. august 2008

Uønsket i Danmark



Det var overskriften på et seminar, der blev holdt i Fællessalen på Christiansborg, hvor jeg var talsmand for Ægteskab uden Grænser. Sammen med min ven Torben Wilken fra DNM havde vi lavet Sveriges-løsningen, og den gjorde vi rede for.

Der var et panel af folketingsmedlemmer fra Socialdemokratiet, Radikale og SF – og sørme om ikke udlændinge- og integrationsministeren Bertel Haarder også dukkede op!

Fjernsynet mødte i stærkeste opstilling. Og der kom lange indslag om Sveriges-løsningen, med billeder fra salen, af dansk-udenlandske ægtepar, i samtlige tv-aviser på både DR1, DR2 og TV2.

Vi konstaterede at den stramme udlændingepolitik først og fremmest var rettet mod familiesammenføringer, og at 80-90 % af de afslag Udlændingeservice langede over disken, ramte ordentlige og ressourcestærke ægtepar som dem i salen.

Der var ingen tvivl om at Sveriges-løsningen var helt lovlig. Danskeren kunne qua det nordiske samarbejde frit flytte til Sverige og her fik den udenlandske ægtefælle fluks svensk opholds- og arbejdstilladelse. Her blev danskeren betragtet som unionsborger, og så fik man familiesammenføring efter EU-reglerne om arbejdskraftens fri bevægelighed.

Jeg sidder og genlæser nogle af de mange nyhedsbreve, jeg lavede for Landsforeningen af Dansk-udenlandske Ægtepar, Ægteskab uden Grænser. Sikken ballade vi har lavet. Sveriges-løsningen var hot stuff. Jeg husker også et telefoninterview med BBC World. Aldrig har jeg talt så godt engelsk.

Der var historier om dansk-udenlandske ægtepar i Malmø på tysk, polsk, svensk og engelsk tv, sågar et kort indslag på CNN. Det måske mest omtalte dansk-udenlandske ægtepar i 2002 var ikke royalt, men derimod Gert og hans kinesiske hustru. Jeg tror han krydsede Øresundsbroen mindst fem gange i bil, hver gang med et nyt tv-hold på bagsædet.

Nu sidder regeringen så i saksen. Det ligger fast, at en dansker efter blot et kort ophold i et andet EU-land kan få sin udenlandske ægtefælle med hjem til Danmark. EF-Domstolen har i en række domme afgjort, at Danmark skal give dansk-udenlandske ægtepar lov til at bo i Danmark.

Birthe Rønn Hornbech har sat sig godt og grundigt i en Catch 22. Ligegyldigt hvad hun finder på, får hun røven på komedie.

Først langer hun kraftigt ud efter sine medarbejdere i Udlændingeservice. Så laver hun en ko-vending og roser medarbejderne til skyerne.

Så vil hun ikke rette ind efter EF-Domstolen. Så vil hun godt alligevel, måske.

Et sted er hun citeret for at sige "Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet!" Og det ved vi jo godt hvad betyder… – nemlig, at det er der!

Regeringen har været tavs omkring EU-Parlamentets og Rådets Direktiv 2004/38/EF, så dansk-udenlandske ægtepar er blevet landsforvist. Det giver bag-slag.

Og jeg gider ikke høre på alle de Pia Kjærsgaard fans, som synes deres landsmænd ikke skal gifte sig med udlændinge, når der nu findes så mange søde danske piger. Hop i havet! Det er et frit land, vi lever i.

Sveriges-løsningen er sådan set ligegyldig nu. Danskere skal have lov til at bo i Danmark, uanset hvor på kloden de har fundet kærligheden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar